Jeżyki z mięsa mielonego, ryżu i marchewki
Pierwszy raz robiłam jeżyki z „Pomysł na...” Winiary. Stwierdziłam, że spróbuję zrobić bez pomysłu, w końcu tam była tylko mieszanka przypraw, którą mogę zastąpić własnymi.
Składniki:
• mięso mielone 500g
• paczka ryżu 100g
• 2 duże marchewki
• cebula
• jajko
• sól, pieprz, ulubione zioła, słodka papryka, czosnek granulowany
Do sosu:
• puszka pomidorów
• kartonik mleka kokosowego
• sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
Ugotowany ryż wymieszać z mięsem mielonym i startą na tarce o małych oczkach marchewką. Dodać jajko i przyprawy i dokładnie wymieszać. Rozgrzać tłuszcz do smażenia w głębokiej patelni i układać na niej uformowane jak na kotlety mielone kotleciki. Obsmażyć z obu stron, zalać pomidorami z puszki wymieszanymi z mlekiem kokosowym i przyprawami. Całość zagotować i chwile dusić na wolnym ogniu.
Podałam z fasolką szparagową z masełkiem i bułką tartą oraz sałatką z rukoli, czerwonej cebuli, rzodkiewki i pomidorkami koktajlowymi zalanej dressingiem z Lidla
Komentarze
Prześlij komentarz