Zupa pomidorowo-marchewkowa z ryżem

Miał być rosół... lecz z racji tego, że zostałam bez pietruszki i selera musiałam wymyślić coś innego. Stwierdziłam, że zrobię pomidorowa lecz inaczej niż zwykle. Rodzina po zjedzeniu stwierdziła, że śmiało przepisem mogę się podzielić.
Składniki:
• pęczek młodej marchewki
• por
• mięso na wywar ( u mnie akurat noga z kurczaka bez skóry)
• świeża natka pietruszki
• pomidory w puszce
• koncentrat pomidorowy ( dwa małe lub jeden większy)
• sól, pieprz
• saszetka z Lidla do pomidorowej
• 3 ząbki czosnku
• duży kubek ryżu lub dwa woreczki

Przygotowanie:
Udko, obrane marchewki, por, saszetkę z Lidla i część natki pietruszki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie jak na wywar na rosół, na małym ogniu do momentu aż mięso będzie dobrze ugotowane. 
Następnie wszystko wyciągamy poza saszetką z Lidla.
Marchewki blendujemy razem z pomidorami z puszki i koncentratem, po czym wrzucamy do wywaru i zagotowujemy. Dodajemy ryż i gotujemy aż będzie miękki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, resztą posiekanej natki pietruszki, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną lubczyku i czosnku niedźwiedziego.

Można podać ze śmietaną i ulubionymi ziołami. 
 A to wcześniej wspomniana saszetka z ziołami do pomidorowej z Lidla. Posiadam też takową do rosołu. 

Komentarze

Popularne posty